Welcome! Wink! Wink!


Friday, 17 May 2013

10 seconds ago..

Baru je tadi on FB.. Tengok BFF ada yang dapat UPU... Untungnya korang!!!! Tapi kena ingatlah, rezeki masing-masing. Lain orang lainlah arah tuju hidup dia. Kan? Ayat nak positifkan diri ni! Huhuhu...




Syukurlah dekat diorang sebab Allah dah makbulkan impian dan doa diorang. Abah ada cakap tak semestinya tempat belajar or gred result SPM tu dah tentukan  sama ada kita berjaya lagi 10 tahun or 20 tahu akan datang? Yang penting USAHA SAMPAI MATI! haha... Betul apa? Sentiasa usaha dan jangan terlalu  mengharap Allah akan makbulkan apa yang kita nak.. 

Usaha - Doa - Tawakal = Hasilnya!!






Yup!! Jangan give up! Follow the way that has been created by Allah. He is our guidance. Make your faith strong enough!

Conteng-conteng Sedih

Berita tergempar dapat tau tadi. UPU dah bukak semakan... Walaweehhhhh!!

Terkejut??! Of course la! Dulu bagitau 21 Mei baru bukak, tup-tup 17 Mei dah bukak. Sumpah nervous+gigil+sejuk+takut+resah= KELIBUT!!



Masa pohon tu memag berharap sangat dapat masuk Uni. Bukan apa, nak kata tamak tak kut tapi yalah kalau boleh nak masuk yang THE BEST kan? Apa boleh buat, tak de rezeki orang cakap kan? Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Mungkin tengok jugak kut usaha diri kita macam mana, setanding dan layak ke nak masuk Uni yang seharusnya kena struggle sampai lebam!

Mama dengan abah pun nampak sangat macam berharap kalau elok dapat la masuk Uni especially UPNM... ni jangan kata UiTM or UNisZa pun belum tentu dapat weh!!

Apa-apa pun bersyukur jugak masih ada peluang untuk further study. Matrikulasi Johor tu ajelah harapan untuk lebih berjaya. Takpa lah! Orang cakap jangan lah yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran pulak! Bersyukur apa yang dapat. At least taklah melopong aje tak dapat further study and tengok aje kengkawan masuk belajar.. Chait!! Nehi kabhi nehi!




Bagus jugak. Kalau nak berjaya tu kena lah step by step, tak boleh terus vrommmm macam roket aje. Tangga dan jalan dah tersedia untuk medan kejayaan. Tinggal diri sendiri aje yang perlu berusaha untuk melalui jalan tu. Okay ni ayat nak sedap hati sendiri dan upkan semangat sendiri yang dah jatuh menjunam dari langit!




Warghhh!! MATRIKULASI JOHOR!! nantikan kedatangan aku 27 Mei ni!! Walawehhh!! Sumpah tak ready lagi!! Dahlah takde geng kengkawan... Nape KPM buat camtu??! Campak aku sensorang jauh pulak tu! Dahlah takde sedara pun kat situ, kampung kawan sendiri!! Ngee!!!

Yang geram tu boleh pulak KPM campak geng kawan aku lain kat satu matrik! Wahhhhhrrrr!! Ini tidak adil! Tidak adil! Bagiku.........

Ngeheeeehehehe... Takpe la... Ateh cakap tu cabaran untuk diri sendiri. Masa ni la nak buktikan kita boleh berdikari atau pun tak.. Jangan bila dah pergi sana menangis pulak nak balik! Mau kena luku dengan mama! NO!!! Tak boleh balik!! Duduk situ!! ayat kejam disitu... hehehe..

sekian luahan bebelan dariku....

Thursday, 16 May 2013

Review My Precious Iris



Siapa yang tak baca lagi Mypi? Angkat tangan!! hehehe... Alhamdulillah, dah ku habiskan Mypi yang tak tebal mana pun... Kak Melur Jelita, kenapa tak tebalkan lagi? hehehe...

Jealous? Haruslah! Hehehe... karya garapan daripada kak Melur Jelita semestinya meletops! 
kebababommm!!

bukan senang nak dapat Mypi ni ! tak dapat TT pun tak pa la.. janji novelnya dapat ku cekau! hari penghujung PBAKL tu pun Masya Allah!!! orang ramai macam nak beli baju raya! hoih! masuk aja bilik melaka, ahhhh!! MYPI!! MYPI! MYPI! jerit tapi tak kuatlah.. malu kut.. ramai orang..  novel tu yang pertama ku cekau dulu.. nasib cepat dah lah tak tinggal banyak pun!

Awak Suka Saya Tak? (ASST) , I Love You, Stupid! (ILUS), My Precious Iris (Mypi) tak pernah menghampakan zara bila membacanya.

okay ringkaskan cerita tak mau bebel banyak.. first time nak buat reveiw novel... maap kak MJ!!



SEDIKIT REVEIWNYA:


Kisah kehidupan yang penuh warna-warni. Iris Firman Nur. Okay dalam Mypi mereka dah kahwin. Bahagia rumah tangga pada awalnya... Iris pun dah jinak-jinak merpati, kurang dah divanya! hahaha... tu pun dah dibrainwashnya Iris oleh abang pedas! huhu...

Bermulanya konflik apabila seseorang yang menggunakan cara halus ke atas Iris supaya benci dan menjauhkan diri daripada Firman. Berkat kesabaran Firman dan bantuan keluarga, Iris kembali seperti Iris Nur yang dulu. Dunia lukisan dan abang pedasnya yang dikatakan macho, hot, stylo dan Pedasssssss.....

Iblis dan syaitan sudah lama berjanji dengan Allah bahawa dia akan sentiasa menyesatkan manusia hingga hari kiamat.  Dek kerana hasad dengki dan isi hati manusia, Iris ditima satu musibah hitam menyebabkan hidupnya berubah kelam. Kekurangan dirinya menyebabkan Iris menjadi murung, trauma dan menjauhkan diri daripada sesiapa sahaja termasuklah Firman.

Kesabaran, kesetiaan, kasih sayang dan cinta, Iris bangkit dari gelap meneruskan langkah hidupnya bersama Firman biarpun tidak lagi seperti dahulu. Menongkah arus kehidupan bersama suami tercinta dan anugerah yang dikurniakan oleh Allah.

Qada' dan qadar Tuhan siapa yang tahu. Peristiwa hitam yang menimpa Iris dan Firman menyebabkan pelangi awan yang dianyam bersama musnah lagi. Tekad demi sayang Tuhan, cinta si suami dan rama-rama anugerah Tuhan, Iris bangkit semula berdiri biarpun tanpa Firman disisi biarpun ada sesuatu yang masih menanti Iris Firman Nur.

Tinta Zara:


  • 5 bintang untuk Mypi! Kesinmbungan yang sangat mantap dan meletopss!!

  • tak boleh tulis banyak-banyak sebab kak MJ dah warning awal-awal supaya hormat dan kesiankan divaz yang tak baca lagi. zara cuma review sikit-sikit aje. Maap! Maap! Maap!

  • sangat menyentuh kalibu daku sambil dengar lagi The Elegance Of Pachelbel by Serenade. Syahdu je... dengarlah..

  • Kalau ada orang yang nak bayar RM 200 pada zara untuk jualkan Mypi ni, zara tak kan jual! Kasih sayang Kak Melur Jelita menerusi karya-karyanya tidak ternilai hargnya!

  • Tersangatlah berbaloi beli dan tak merugikan!

  • Elok untuk orang yang dah kahwin atau baru nak nak kahwin atau dah rancang nak kahwin! (opss! eden yang tak kahwin laie pun bantai baca! heheh). Tapi karya kak MJ sesuai untuk baca semua jenis umur sebab terlalu banyak pengajaran dan mesej yang nak disampaikan..

  • cerita yang santai, sempoi, mudah difahami walaupun ada lompat sikit bagi zara la. latar yang cantik, plot yang cantik, pendek kata tetap meletopss!!

  • perasaan zara? macam-macam! entah kenapa bila nampak aja perkataan TAMAT kat bawah tu, zara rasa sayu sangat, sedih nak tinggalkan dunia warna-warni Iris dan Firman. Banyak yang diorang ajarkan zara, susah nak cakap. Cuma yang dah baca tu mesti faham macam mana perasaanya. Kali ni kak MJ dah berjaya buatkan berbaldi air mata zara dengan ayat-ayatnya yang mantaps dan meletops! Speechless! sentiasa teringat aja kisah Firman dan Iris, semua scene dalam cerita. pelik tak pernah baca novel macam tu perasaanya, ni kali pertama.

  • kita doakan sama-sama kak MJ sihat semula macam dulu dan dipanjangkan umurnya. Itulah yang yang dipesan. sayang kak MJ banyak-banyak!! 99999xxxxxx......


Bacalah ILUS dengan mata hati dan mata akal. Semoga anda akan nampak "sesuatu" itu. Segala sujud dan syukur saya hanya pada ALLAH SWT, kerana DIAlah yang telah membuka mata dan memberi ilham pada saya. ~MELUR JELITA~



Cuci-cuci mata:

Firman&Iris